WordPress is al jaren een razend populair platform voor het maken en onderhouden van websites. De meest recente statistieken (19 januari 2016) laten zien dat 39% van de sites op internet met behulp van WordPress wordt gemaakt. Het volgende “grote” platform is Drupal met 9%. Met de Beroemde 5 Minuten Installatie is het voor iedereen appeltje-eitje om bij een goedkope webhosting partij een WordPress site neer te zetten. Zodra WordPress geïnstalleerd is, ben je als kersverse WordPress sitebeheerder overgeleverd aan je zelf: duik in de documentatie of kijk rond op internet en probeer gewoon wat uit. Dat gaat meestal goed, maar op een gegeven moment kom je als WordPress beheerder op een punt waarbij je vast loopt: witte pagina’s op je site, 404 meldingen, trage website, noem maar op… Tijd voor hulp van buiten af, want je krijgt al meldingen van bezoekers dat je site het niet meer doet, of je webshop loopt inkomsten mis omdat er niks verkocht kan worden.
Op Facebook in Durf te Vragen komen veel vragen over hoe bepaalde zaken in WordPress veranderd kunnen worden, of het toevoegen van extra mogelijkheden op de site met behulp van plugins. Vaak komen er ook vragen van WordPress beheerders die al het een en ander uitgeprobeerd hebben en er nu achter komen dat hun site niet meer werkt. Het gaat hier nagenoeg altijd om “live” sites waarbij de site weer zo snel mogelijk operationeel moet zijn. De oorzaken dat een site traag wordt zijn meestal terug te herleiden naar de installatie van een nieuwe theme of een plugin. Soms kan een update van een plugin al fataal zijn. Ik zie ook vaak dat WordPress beheerders zo’n beetje elke willekeurige plugin installeren die ergens aanbevolen wordt. Gewoon om te kijken of het wat is. Als het niks is, dan laten ze dan ook meestal de plugin gewoon geïnstalleerd op de server staan. Al dan niet gedeactiveerd. Niet handig, want plugins ondermijnen niet alleen de snelheid van je website, er bestaat ook een grotere kans op beveiligingsproblemen omdat niet alle plugins nieuwere versies krijgen.

De beste oplossing is een lokale installatie van WordPress te gebruiken voor je experimenten. Er zijn een aantal installatiemogelijkheden, afhankelijk van je besturingssysteem moet je even de goede versie downloaden:
- ServerPress – voor Windows- en Applegebruikers
- MAMP – voor Windows- en Applegebruikers
- WordPress – voor Linuxgebruikers
ServerPress en MAMP komen in zowel een gratis als een betaalde variant. Voor de meesten zal een gratis variant toereikend zijn, maar als je meer mogelijkheden wilt (omdat je bijvoorbeeld een ontwikkelaar bent, dan wordt de betaalde variant zeker aangeraden.
De instructies op de sites zijn duidelijk genoeg om je een werkende lokale installatie van WordPress op te leveren. Met deze lokale installatie kun je naar hartenlust lekker experimenteren met plugins en themes zonder dat je bezoekers er last van hebben. Je kunt zelfs lokaal een kopie van je live site installeren en daarmee aan de slag gaan. Als je dan een theme of plugin gevonden hebt die je bevalt en die ook nog eens goed werkt: dan kun je die zonder problemen op je live website installeren.
En mocht het je toch allemaal boven de pet groeien of te complex worden: schakel een professionele WordPress partij in voor het onderhoud en beheer. Die paar tientjes per maand zijn niks vergeleken met de hoeveelheid tijd die je er zelf in steekt, die heb je snel terugverdiend.
Samenvattend mijn tips:
- Installeer een lokale WP en experimenteer lokaal
- Ruim meteen je plugins op als je ze op je live website uitprobeert, nog beter: probeer ze lokaal uit
- Beperk het aantal plugins tot een minimum: hoe meer plugins je hebt, hoe trager je website wordt
- Wil je social media knopjes: wees dan heel voorzichtig met plugins, er wordt namelijk meteen ook heel informatie van je gebruikers “gestolen”
- Blijf updates installeren!
- Vraag professionele ondersteuning als je je site complex maakt
NB: voor het promoten van diverse producten ontvangen wij bij de verkoop een kleine commissie.