WordPress duurzaam? WordPress groen? Ja, dat kan echt! En dan hebben we het niet over de kleur van je site, maar over hoeveel energie jouw website gebruikt of nog preciezer: de CO2-uitstoot van je website.
Geen tijd of zin om te lezen? Lees dan de samenvatting aan het eind: TL;DR
Hoe kan een website energie verbruiken?
Om te begrijpen hoe we je website duurzaam kunnen maken, moeten we eerst begrijpen hoe het kan dat een website energie verbruikt.
- De webserver
Een website staat op een webserver. Die server heeft elektriciteit nodig om te kunnen werken. De server staat ook in een speciaal gebouw, een datacenter. Dat datacenter moet gekoeld worden omdat al die server heel veel warmte afgeven. En dat kost heel veel elektriciteit.
De server bewaart niet alleen de data op de harde schijven, de processor moet ook heel veel rekenen om jouw pagina te maken. En ook dat kost weer de nodige energie. - Over internet
Als jouw pagina klaar is, dan wordt het door de server via het internet naar jou toegestuurd. Dat gaat via allemaal kabels en routers. Om jouw pagina via een kabel te versturen moet het eerst worden omgezet in een elektrisch signaal of een lichtgolfje, daar is weer elektriciteit voor nodig. Hoe groter de afstand, hoe meer elektriciteit er nodig is. Aan het einde van zo’n kabel staat een router, een soort verkeersagent die je signaal daarna op de volgende kabel zet, afhankelijk van waar het naar toe moet. Ook die router heeft elektriciteit nodig. - Naar je mobieltje of tablet
Als je de website op een mobieltje of op een tablet bezoekt, dan gaat het laatste traject door de lucht. Bij een verbinding via 4G moet de antenne van je mobiele provider je flink wat energie gebruiken om jouw mobieltje te kunnen bereiken. Ook jouw mobieltje zal dan flink wat elektriciteit nodig hebben om de antenne van je provider te kunnen bereiken.
Bij een wifiverbinding is het verbruik van de energie al een flink stuk kleiner, maar er is nog steeds elektriciteit nodig. - Op je scherm
Het apparaat waarmee je de website bekijkt gaat nu keihard aan de slag om de jouw pagina op het scherm te toveren. De processor begint met het doorlezen van de eerste regels van de pagina en bekijkt wat het moet doen: zitten er plaatjes in? Dan moeten die eerst opgehaald worden. Dat kost weer extra elektriciteit. Moet de achtergrond een kleurtje hebben? Afhankelijk van de kleur kost de ene kleur meer elektriciteit dan de andere, zo kost een wit scherm heel veel elektriciteit en een zwarte nauwelijks. Zit er er nog een videootje bij, dan moet de geluidschip opgestart worden om je het signaal om te zetten naar iets waarmee de geluidsspeaker jou iets kan laten horen. Daar gaat ook heel veel elektriciteit in zitten.
Sommige pagina’s zijn best wel groot (2MB of groter zelfs) en hoe groter ze zijn, hoe meer data er naar jouw apparaat moet en hoe meer energie het kost om al die gegevens aan jou te zien of te laten horen.
De hierboven genoemde stappen zijn een simplistische weergave van de werkelijkheid, in het echt is het nog complexer. Alleen heb je nu wel een indruk dat een website flink wat elektriciteit kan verbruiken.
Al die elektriciteit stoot dus CO2 uit. Dat maakt dat het meeste wat wij op internet doen dus eigenlijk helemaal niet zo goed is voor ons milieu.
Feiten
Nog steeds niet overtuigd? Wat dacht je dan van een paar keiharde feiten over internet en CO2?
- het internet produceert ongeveer een miljard ton CO2 per jaar
- het internet is de grootste kolengestookte machine op aarde
- YouTube kan 5% van de totale CO2 uitstoot besparen door bij het afspelen van muziek het videosignaal uit te zetten
- elke verzonden byte vertegenwoordigt verbruikte energie: 5W per MB
Laten we dat laatste feit is vertalen naar een paar zinnige voorbeelden:
- Elke keer als een webpagina van 2MB groot geladen wordt, produceer je een CO2 uitstoot van 2,9 gram.
- Een uurtje Netflix op gemiddelde videokwaliteit kost al gauw 700MB levert al 1015 gram CO2 uitstoot op.
- Een uurtje Netflix in Hoog HD kost 3GB aan data per uur met een kleine 4,5 kilo aan CO2 uitstoot.
Als je deze laatste uitstoot vergelijkt met autorijden, dan kun je daar een aardig eindje mee rijden: 45 kilometer!
Dus het heeft zin om internet en dus ook websites duurzaam te maken?
Absoluut! Uiteindelijk hebben we allemaal baat bij minder CO2 uitstoot en dus ook minder energieverbruik.
Doe je mee met een duurzaam internet? Er zijn genoeg dingen die jij nu al kunt doen.
Scan eerst eens hoe groen je website is
Op greenerWP kun je je website laten scannen, het rapport dat je terug krijgt geeft een aardig beeld over hoe “groen” jouw website scoort.

8 tips om je WordPress groener te maken
Je vraagt je natuurlijk af: waar moet ik beginnen? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die je helpen om je website groener te maken. En als je al wat ervarener bent in websites bouwen, dan zal het meeste je niet onbekend voorkomen.
- zorg dat de totale grootte van je website zo klein mogelijk is: comprimeer je HTML en CSS code en haal de overbodige codes er uit
- maak niet onnodig gebruik van jQuery als het ook met CSS kan
- gebruik geen achtergrondvideo’s (hoe trendy en cool ze ook zijn)
- plaats niet overal socialmediaknoppen van de socialmedianetwerken zelf, maar link gewoon met een HTML-link of button
- zijn die sliders echt nodig? de meeste bezoekers hebben er een hekel aan
- comprimeer je afbeeldingen, er zit te vaak zo veel extra informatie in die niet relevant is, en al helemaal niet op een scherm
- zorg dat de afbeeldingen ook meteen de juiste grootte hebben, dus niet uploaden met een formaat van 7752×5216 pixels (bijna 6 MB groot) en dan schalen naar 320×240 (22kB)
- pas zoveel mogelijk lazy load toe op je afbeeldingen
TL;DR
Internet (en dus ook WordPress) zijn op dit moment nog behoorlijke energievreters. Veel websites gebruiken onnodig veel toepassingen die de website misschien wel mooier maken, maar die de aarde er daarentegen minder mooier mee maken. Als je een avondje op de bank een serietje zit te binge watchen, dan is je CO2 uitstoot al gelijk aan autoritje van Groningen naar Maastricht.
We halen steeds meer informatie van het internet en als die informatie in kleinere groottes wordt aangeleverd, dan kunnen we daar enorm op besparen qua energieverbruik en CO2-uitstoot.
Websites duurzamer bouwen loont dus zeker voor de toekomst van die na ons komen.